Vad är friidrott?

Friidrott kan enkel beskrivas som ett samlingsnamn för flera olika grenar. Men, låt oss gå lite djupare in i friidrottens värld.

Världens äldsta idrott?

Det sägs att vissa grenar inom friidrotten tillhör världens äldsta sporter. Visste du till exempel att brottning är över 15 000 år gammalt? Det sägs vara i Frankrike, för mängder av tusen år sedan, som den här idrotten för första gången introducerades. Även brottning inte är friidrott enligt alla, är den det enligt en hel del, och klassades länge som en av de mest klassiska OS-grenarna.

Men löpning räknas som friidrott och har funnits i flera tusen år, precis brottningen. Idrotten såg förvisso olikt ut vad den gör idag, men det är inte så konstigt. Då handlade det om en sport som utgick från en masstart, där den förste som kom in i mål vann. Så här sker det ofta i många av löpgrenarna än idag. Men det finns en skillnad, och det är att tiden är viktig. Till exempel för kvallöpningar, men även för att sätta rekord. Det här var dock logiskt något som inte gick att göra dock för flera tusen år sedan.

Utöver det är en spjutkast något som har funnits längre än människan, nästan. Det är en av de äldsta friidrottsgrenarna och uppfanns troligtvis för att den var så pass enkel att genomför. Man sprang en viss distans, och kastade spjutet. Den som kastade längst vann, och så avgjordes hela tävlingen.

Enkla idrotter

Just enkelheten inom friidrott är väldigt central. Alla ska kunna förstå, delta eller åtminstone titta på friidrotten utan att inte förstå vad som händer. Ju äldre grenarna är, ju enklare var de utformade. Löpningen innehåller till exempel några av de allra mest grundläggande elementen för människan: att springa. Samtidigt var det tidigare exemplet med spjutkastning också något som var enkelt att genomföra.

Av de här anledningarna anses friidrotten vara väldigt folklig. Istället för att vara onödigt komplicerad kan alla hänga med, något som inte är aktuellt för alla sporter. Det är troligtvis många som följer någon sport som vet hur det känns att få frågor om regler var och varannan minut.

Men ingen frågor om reglerna för löpning. Även om det finns vissa speciella regelverk kring de här idrotterna är det alltså själva grunden som är mycket banal, och det är själva poängen. Andra anledningar till att friidrotten generellt anses vara folklig är att de har pågått så pass länge. Även o de första officiella olympiska spelen inte är mer än cirka 120 år gammalt hade grekerna långt innan det hållit på med friidrott. Det har hade sedan tagit sig till andra civilisationer, och därefter har det spridit sig genom århundranden, till nästan varje land i världen.