Friidrottens historia

Historien om friidrotten är både lång och komplicerad ibland. Dessutom kan man få olika svar om dess historia beroende på vem man frågor.

Friidrott och OS

Ett exempel på det är OS. Det första mästerskapet gick officiellt av stapeln 1896, vilket gör att det är världens äldsta, kvarvarande, turnering för någon idrott över huvud taget. Även om det inte var lika uppmärksammat som OS i Tokyo var det dock stort.

Men samtidigt var det inte det första OS som någonsin genomfördes, egentligen. Varför? Jo, bland annat eftersom grekerna långt innan slutet av 1800-talet hade genomfört liknande olympiska spel. Skillnaden var dock att de här turneringarna såg lite annorlunda ut.

Istället för att inkludera hela världen handlade det mest om grekerna själva som deltog, vilket förstås gjorde att inte lika många uppmärksammade det. Det unika med OS är att samtliga länder, som kan kvalificera sig, får vara med.

Grenarna äldre än vissa civilisationer

Något som är ytterst imponerande med friidrott är åldern på en del av de grenar som finns. Vissa idrotter är generellt äldre än ett stort antal av de moderna civilisationer och länder som finns idag. Ett exempel på det är gymnastiken. Det här är en av de mest omtyckta och klassiska grenarna inom friidrotten. Forskare menar att de första tecken som hittats från gymnastik kom för över 500 år sedan före Kristus. Det vill säga för mer än 200 år sedan. Samtidigt kan det ha varit ännu längre tillbaka än så.

Olika typer av kampsporter går också att hitta långt tillbaka i historien. Faktum är att många av de moderna sporterna har sina rötter i Asien, och framför allt Kina. Det beror bland annat på att Kina har en lång historia, inte minst av invandring och koloniseringen. Det här har gjort att människor från olika kulturer och etniciteter har samtalats i Kina.

Boxning klassas ofta som en kampsport, och just boxningen har en historia på över 5000 år sedan, vilket är minst sagt imponerande. Vad det gäller simningen och brottning är det idrotter som är 6000-8000 år. Löningen är dock äldst då den har funnits så länge som går att föreställa sig, i princip. Det kan också vara en anledning till varför löpning står på de viktigaste tiderna under OS-scheman generellt.